Pravi, lažni, površni prijatelji...

By Anja Miii - недеља, децембар 28, 2014

Kako godine prolaze, tako postajemo zrelije i kompletnije osobe. Učimo da razgraničimo dobro i loše, kao i da prepoznamo prave i lažne prijatelje. Međutim, neki od nas ili ne mogu ili jednostavno ne žele da prihvate da ih ne okružuju pravi prijatelji. Nastavite da čitate dalji test, kako bi i sami videli da li kraj sebe imate osobe vredne pažnje, koje vas vole i cene vaše prisustvo, ili pak one koji od vas izvlače samo korist.


1. Pravi prijatelj je tu, čak i ako bi radije bio negde drugde.

- Sama rečenica dovoljno govori. Pravi prijatelj nas sigurno ne bi ostavio na cedilu. U onim najgorim trenucima, on uvek ostaje uz nas. Iako ponekad ne zna šta bi nam rekao ili kako bi nas utešio, jednostavno je tu - kao podrška, kao tračak nade i volje. To ne znači da treba da ga iskorišćavamo, u tom smislu da ga zadržavamo kraj sebe onda kada već ima nešto isplanirano (posebno ako je to važno). Treba da razumemo i njegove obaveze i potrebe i da mu isto tako budemo podrška, kao što je i on nama. Prava vrednost prijateljstva je e upravo ta ekvivalentnost međusobnih davanja.


2. Prijateljstvo duplira uživanje, a deli tugu.

- Da li vam se desilo da dobijete dugo iščekivani telefon, predivne čizmice ili diplomu na takmičenju, a u vazduhu osećate nervozu, napetost i ljubomoru vaše drugarice? To dovoljno govori da nju krasi zavist i da ona ne zna da se raduje vašim uspesima. Tačno je da postoje osobe koje svoju ljubomoru ne znaju da obuzdaju, ali čak i ako je tako, ona treba jednako da se raduje tome, jer će verovatno i sama jednog dana imati istu tu reakciju sa tvoje strane, kada dobije nešto što je dugo iščekivala. Pravi prijatelj zaista uživa u tvojim uspesima i sa jedne strane ih posmatra i kao svoje lične, a kada si tužna, on je tu, da te uteši, da ti pomogne i da te ohrabri.

3. Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi, a i dalje te voli.

- Pravi prijatelj ne osuđuje. Čak i ako uradiš najveću glupost na svetu (na koju pritom ni sama nisi ponosna), on ipak treba da te razume, podrži, ali i da iskreno kaže, čak i ako smatra da je to što si uradila nepotrebno. Okej je izneti mišljenje, ali isto tako je važno ne osuđivati, već razumeti. Kao što sama rečenica kaže, pravi prijatelj te voli bez obzira na sve.

4. Prijatelji su oni retki koji te pitaju kako si, a onda sačekaju odgovor.

- Dovoljno je reći da pravi prijatelji zaista saslušaju ono što imaš i želiš da im kažeš. Ne pitaju te kako si, šta radiš ili nešto drugo, samo kako bi to pitali iz navike, već zato što ih stvarno interesuje. Ne gledaju u telefon ili sa strane kada im nešto pričaš, ne pominju sopstvene probleme, već saslušaju i stvarno pokušaju da pomognu.

5. Prijatelj ti može reći ono što sam sebi ne želiš da kažeš.

- Realno, određene stvari sami sebi ne želimo da priznamo. Slepi smo pred vlastitim očima, nemamo dovoljno hrabrosti da se nosimo sa njima, a prijatelj je tu da nam otvori oči i da nam ukaže na stvarno stanje stvari. Sa problemima moramo da naučimo da se nosimo, ne možemo da ih ignorišemo i da se pravimo da ih ne vidimo. Pravi prijatelj mora da bude dovoljno iskren i da nam uvek kaže ono što stvarno, stvarno misli, a nas to isto tako ne sme da povredi.



Ovo je nešto što obožavam pročitam, jer je zaista realno, pa ću i vama preneti, jer vrlo lepo govori o tome kako na jedan prost način možete da prepoznate prave, ali i površne prijatelje. 

Površan prijatelj počne razgovor s gomilom vesti o svom životu.
Pravi prijatelj pita: 'Šta ima novo kod tebe?'

Površan prijatelj misli da su teškoće o kojima govoriš, sveže.
Pravi prijatelj kaže: 'O tome gunđaš već 14 godina. Pokreni se već jednom i učini nešto!'

Površan prijatelj te nikada nije video dok plačeš.
Pravi prijatelj ima ramena promočena od tvojih suza.

Površan prijatelj ne zna tvoje roditelje po imenu.
Pravi prijatelj ima njihov telefonski broj u adresaru.

Površan prijatelj donese već skuvano jelo na tvoju zabavu.
Pravi prijatelj dođe ranije, da ti pomogne skuvati i ostane dugo, da ti pomogne pospremiti.

Površan prijatelj ne voli da ga nazoveš, kada je već legao u krevet.
Pravi prijatelj pita: “Što te je zadržalo pa nisi i ranije nazvao?”

Površan prijatelj bi s tobom razgovarao o tvojim problemima.
Pravi prijatelj bi ti voleo pomoći da ih rešiš.

Površan prijatelj se, kada te poseti, ponaša poput gosta.
Pravi prijatelj otvori tvoj frižider i sam se posluži.

Površan prijatelj misli, da je s prijateljstvom gotovo kada se prvi put posvađate.
Pravi prijatelj zna, da nakon svađe pravo prijateljstvo tek počinje.

Površan prijatelj očekuje da ćeš mu uvek biti na raspolaganju.
Pravi prijatelj zna da ćeš uvek biti tu kada mu zatrebaš!




Verujem da ste nakon ovoga shvatili da su pravi prijatelji vrlo retki, ali i vrlo vredni. Kada ih steknete, budite sigurni da je to za ceo život i da više ništa neće moći da naruši vaš odnos. Ako ga još uvek nemate, budite sigurno da ćete ga jednog dana steći. To ne mora da bude u osnovnoj ili srednjoj školi. To nisu jedini periodi života koje ćete spoznati. Krenućete nekim drugim putem - putem daljeg školovanje, zaposlićete se i možda baš tamo negde pronaći nekoga idealnog za vas. 

Do sledećeg posta,

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

2 коментара

  1. Bravo Anja, baš znaš šta odabrati za post, svaka čast na odabiru teme. Mnogo si me usrecila svojom poslednjom recenicom, prepisacu ovo u svoj notes :)
    Jako lepo sročavaš svoj misli, imas jako veliki talenat i neguj ga koliko god je moguce.
    Da li bi mogla da razmisliš i o temi odrasli i ja, odnosu roditelja i nas, dece, pogotovo u ovim teen godinama? Ako ti se svidja naravno i ako bi želela:)
    Puno pozdrava i big kiss za imenjakinju, želim ti sve najlepše :) ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anjice draga, stvarno ti hvala, divna si. :) ❤️ Tema mi se dopada, te ću o njoj sigurno pisati u nekom narednom periodu, čim prođu praznici i čim završim sa temama koje već imam u vidu za pisanje. :) Hvala još jednom! ❤️

      Избриши