Samopouzdanje i pozitivno razmišljanje...nauči da prihvatiš sebe!

By Anja Miii - понедељак, август 11, 2014

Plašiš se tuđih komentara, retko izlaziš iz kuće, sramota te je da izbaciš novu sliku na društvenu mrežu, preznojiš se čim vidiš osobu koja ti se sviđa ili spuštaš glavu pred osobama koje ti kažu nešto ružno? Da, jasno je da nemaš dovoljno samopouzdanja. Prva i najvažnija stvar – treba da se zapitaš zbog čega je to tako?

Često tokom odrastanja nailazimo na nerazumevanje. Menjamo se, formiramo svoj stil, svoj način razmišljanja, izdvajamo se i postajamo drugačiji i posebniji. Tada sve počinje. Malo je onih koji nas potpuno prihvate i na koje možemo da se oslonimo u svakom trenutku, a sve više onih koji su zavidni, ljubomorni i koji nas, ničim izazvani, napadaju do krajnjih granica. Kao već pravi tinejdžeri, svi se izdvajamo na svoj način i biramo svoje društvo. Oni hrabri zauzmu stav, rade na svom fizičkom izgledu i pokušavaju da formiraju one prave osobine pomoću kojih će moći da drže pod kontrolom svoja osećanja i svoju pripadnost u već oformljenom i popularnom društvu. S druge strane, oni manje hrabri ostaju po strani. Ne bore se, ne zato što to ne žele, već zato što osećaju dozu straha koja ih sputava da naprave sledeći korak. Trpe, grcaju, često se samopovređuju, a sve to samo zbog nekih, njima u tom trenutku bitnih osoba, koje su zapravo nevažne i koje nemaju ulogu i njihovom životu. Mnogi pate zbog svog fizičkog izgleda. Stvaraju sebi komplekse, a onda i drugi dodatno doprinose tome. Pogrdni nadimci i podsmesi na račun krivog nosa, naočara, proteze ili nečeg drugog. Zatvaraju se u sebe i ne dopuštaju bilo kome da uđe u taj svet prikrivene tuge.

A onda, kada jednog dana odrastu, shvate da su im one najlepše godine života prošle upravo tako - skrivajući se od drugih i izbegavajući da se suprotstave drugima, umesto da prihvate sebe, svoje telo, svoje osobine i svoju ličnost. Samo ako verujemo u sebe i ako znamo da zauzmemo stav - i drugima ćemo pokazati da nismo osobe sa kojima mogu da se poigravaju. Istina, svima nama naiđu oni dani kada nam nije ni do čega i kada bi najradije izbegavali bilo čije prisustvo, ali iz svega toga moramo da izađemo jači, jer samo rođeni upravo takvi - kakvi smo i ne možemo da promenimo svoj izgled, već samo i isključivo da ga prihvatimo!

Svi mi imamo neke nedostatke i prirodno je da ne možemo da budemo savršeni i da imamo baš sve što poželimo, ali i to što posedujemo treba da cenimo. Ukoliko imaš nekoliko kilograma viška koje bi trebalo da skineš, nema potrebe da svakog dana staješ na vagu i padaš u depresiju zbog toga, već jednostavno usmeri svoj život kao zdravoj ishrani aktivnom životu. Nemoj sebi da zadaješ previsoke ciljeve i umesto što odmah hoćeš da smšaš 10 kg, reci sebi da je za tu nedelju dovoljno 2 kg. Kada ispuniš svoj cilj, osećaćeš se mnogo ispunjenije i bolje, jer cilj za ciljem, i ispunićeš ono što planiraš! Kad god ti je teško zbog toga, seti se da neke osobe zbog bolesti imaju ko zna koliko kilograma više od tebe, ali se trude jer znaju da imaju tu mogućnost da žive i prožive svoj život u najboljem smislu. Zar su kilogrami nešto zbog čega treba da uništavaš sebe? 
Okej, možda nemaš savršeno lepo lice, ali to ne znači da ne možeš da istakneš one lepe delove tela. Potrudi se da se oblačiš što lepše, u skladu sa mogućnostima, da stavljaš malo šminke kako bi se lepše osećala u svojoj koži, a kad god te neko 'podseti' na nedostatke, uvek se seti onih drugih lepih stvari i vrlina koje poseduješ. Možda si posebna po tome što imaš smisao za humor ili što znaš da saslušaš druge? To je nešto stvarno važno i čim se u najgorim trenucima setiš takvih stvari, osećaćeš se bolje!

Izbegavaj da se porediš sa devojkama iz časopisa, koje na sebi rade godinama i koje lepo telo imaju pre svega zbog svog posla. Uostalom, ti si tinejdžerka i ne možeš da očekuješ istu građu i isti izgled. Ne zaboravi da su i poznate ličnosti normalne osobe koje bi bar na jedan dan volele da imaju privatnost, da su anonimne i da mogu da izađu napolje bez šminke, lepe odeće ili da prosto budu slobodne. 
Isto tako važna stvar jeste - pozitivno razmišljanje! Ne smeš da se naoružavaš onim negativnim mislima i da u svemu pronalaziš nešto loše. Umesto što npr. u onoj jedinici iz matematike vidiš propast sveta, razmišljaj o njoj kao o nečemu što te je navelo da još više učiš, da uložiš malo strpljenja i popraviš tu ocenu! Kada raskineš sa dečkom, umesto što plačeš, seti se da postoje dve mogućnosti - ili će te pozvati sutra da to rešite, ili mu ne značiš onoliko koliko si mislila, a u tom slučaju je bolje što je ispalo tako. Kada si nervozna, a mama dođe u sobu i počne da priča o tvojoj neodgovornosti i neredu u sobi, odmah pomisliš da si najnesrećnija osoba na svetu i da imaš najgore roditelje. Ali ne, seti se da bez mame ne bi mogla da vodiš svoj život na isti način. Soba bi bila u užasnom stanju, ko zna kako bi se ponašala, ko zna ko bi vodio računa o tvom ponašanju. Apsolutno u svemu ima nešto dobro!

Morate da budete svesni da ono što drugi kažu ne mora uvek da bude ispravno, a ni ono što vi kažete, ne mora uvek da bude pogrešno. Možda jednim prećutkivanjem iz straha propustite da kažete nešto zbog čega bi vas drugi posmatrali na sasvim drugačiji način. Zato - nemojte da mislite da drugi vrede više.Oni se samo trudeda istaknu sebe, da rade na sebi i to je nešto što u svakom trenutku treba da pokušavate i sa sobom. Život je samo jedan i ako ga proživljavate slušajući druge i ćuteći, drugi neće ni znati da postojite i neće vam dati šansu da vas bolje upoznaju!

I na kraju - uzmite papir i olovku i zapišite ovih šest osnovnih principa za vaše samopouzdanje!

1. Obaveza - obećajte sebi nešto; da ćete uraditi vežbe, da ćete uraditi nešto korisno, da ćete pospremiti sobu, pomoći mami, poraditi na sebi itd.
2. Istrajnost - morate da budete uporni i da ne odustajete pre nego što bilo šta probate. Ne možete da znate da li vam nešto dobro ide dok ne pokušate!
3. Samokontrola - morate da naučite da kontrolišete svoje emocije, da razmislite pre nego što nešto kažete ili uradite, jer ćete jedino tako moći da naučite da vodite računa o sebi i svojim postupcima.
4. Poštenje - dajte sve od sebe, šta god da radite. Nemojte da postižete dobre stvari tako što ćete uništavati druge, već to radite za sebe i zbog sebe, a prema drugima uvek budite krajnje korektni.
5. Ljubav - budite otvoreni, cenite i volite sebe, jer će vas samo tako drugi posmatrati na isti način. Družite se, isprobajte nešto novo, poradite na sebi i tako ćete steći naklonost drugih.
6. Pozitivne misli - kao što je već pisano, morate da razmišljate samo pozitivno, da se budite i ležete sa lepim mislima, da u svemu pronalazite nešto dobro, jer samo tako možete da se izborite sa svim što vam predstavlja prepreku!



I na samom kraju, morate da znate da ste vi i samo vi ti koji upravljaju svojim životom. Morate da date sve od sebe i da poradite na njemu, kako bi iz svega izvukli maksimum. Setite se da niste najgore osobe na svetu i da bi neko dao sve na svetu da je na vašem mestu. Svi mi imamo probleme i brige, ali zašto se zadržavati samo na tome? Život je lep i mora da se proživi u punom smislu te reči. 
Budite hrabri, volite sebe, prihvatite svoje telo i nadam se da ćete u svakom narednom trenutku svog života nositi u mislima ovo napisano i da ćete naučiti da smo svi mi vredni pažnje, da svi mi imamo nešto posebno i da to nešto samo čeka da bude pokazano! :)

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

2 коментара